onsdag den 7. juli 2010

Tamkatten stammer fra Ægypten

Tamkatten (Felis silvestris catus) stammer fra den afrikanske eller mellemøstlige vildkat (Felis silvestris lybica), som stadig lever vildt eller delvis tæmmet i områder i Mellemøsten og Afrika.

Der er omkring 40 kendte vildkattearter i verden, men forskerne er enige om, at den kat, som du hver dag fodrer og kæler for, nedstammer fra den afrikanske af slagsen. Lybica er en solitær art, der som oftest både lever og jager alene i daggry- og skumringstimerne. Arten kan sagtens tæmmes af mennesker, men selv på tidspunkter med masser af let tilgængelig føde forbliver den afrikanske vildkat som regel solitær, hvor vores tamkat gerne danner grupper og endda opfostre killinger sammen. Den afrikanske vildkat kan parre sig med tamkatten og gør det gerne. Den største trussel mod lybica i dag er derfor disse hybrid-parringer, som finder sted, når mennesker medbringer fertile tamkatte, som slippes løs i de områder, hvor vildkatten lever.



Forskere, som har indsamlet DNA fra tamkatte i hele verden, fastslår, at den første tæmning (domesticering) af Felis silvestris lybica fandt sted i Mellemøsten – nærmere betegnet Ægypten. Det skete for mindst 10.000 år siden, og den opdagelse overrasker næppe kattekendere, da netop ægypterne var kendte for at tilbede og forgude katte i forskellige skikkelser. Ægypterne trænede også katte og anvendte dem til jagt, og mumificerede katte fundet i Ægyptiske gravkamre tyder på, at ægypterne var blandt de første til at opdrætte på specifikke egenskaber og pelsfarver. De foretog også hybrid-avl, hvor forskellige kattearter blev parret med hinanden. Forskerne mener, at de første katte til dels domesticerede sig selv, da de blev tiltrukket af ægypternes kornkamre, som var plaget af mus og rotter, før katten dukkede op. Katten var derfor et arbejdsdyr, som holdt skadelige gnavere væk, men ægypterne tog også kattene med ind i deres hjem. En særlig kattekult tilbad på et tidspunkt katten for dens frugtbarhed, og der var dødsstraf for at dræbe en kat.

Siden ægypterne tog den mellemøstlige vildkat ind og begyndte at tæmme den, har tamkatten (Felis silvestris catus) naturligvis været udsat for en massiv menneskelig udvælgelse på tamhed – og i visse tilfælde også udseende. Det betyder, at den kat, der i dag bevæger sig rundt i din stue, ikke er en udvandet udgave af Felis silvestris lybica men et domesticeret dyr og sin helt egen art.



Domesticeringen spiller en stor rolle for din kats adfærd. Blandt andet bliver domesticerede dyr mere tolerante over for artsfæller og andre arter, og så er de katte, som vi har i dag, meget mindre end ægypternes. Det gælder generelt for tamdyr, at de bliver mindre i størrelse, når mennesker domesticere dem.

Hvis du vil vide mere om domesticeringens indflydelse på din kats adfærd og udseende, kan du læse mere om det i artiklen om dette emne.

Ingen kommentarer: