torsdag den 12. august 2010

Klikkertræning giver bedre selvværd

Ejere, der klikkertræner deres kat, oplever ofte, at kattens selvværd øges. Dette er en af grundene til, at klikkertræning er en god metode til at gøre usikre katte mere sikre, og løse problemer mellem to katte i en gruppe, hvor den ene eller begge er usikre.

Samtidig vil katten blive mere opsøgende over for mennesker i dagligdagen.



Årsagerne er flere. De skal findes i nogle af klikkertræningens grundprincipper. Katten lærer nemlig ikke kun de øvelser, som du vælger til den. Den lærer også, at det kan betale sig at opsøge dig og være sammen med dig, for det får den belønninger for under træningen. Da katte ikke som os skelner mellem en træningssesion og daglig samvær, vil katten derfor opsøge ejeren mere og mere. Årsagen er, at du har forstærket katten positivt - belønnet den - for at tilbringe tid med dig samtidig med, at du har belønnet den for at udføre en anden adfærd - som fx sit eller dæk.

Når du klikkertræner en kat, finder der derfor mere end en indlæringsproces sted samtidig. Den, som du kan se, og en indre, som handler om kattens følelsesliv. Da træningen er baseret på positive tvangsfrie metoder, vil katten forbinde samvær med dig som noget rart. Også, når I ikke træner.

Samtidig klikkertræning baseret på et princip om frivillighed. Katten bestemmer selv farten. Den finder ud af, at den ved at gøre bestemte ting, kan påvirke det, der sker omkring den - og det øger selvværdet. Med andre ord - katten lærer også, at dens adfærd har betydning. Hvis den sitter på signal, så udløser det et klik og en godbid, hvis den ikke sætter sig, så sker der ingenting.

Den finder ud af, at den selv ved at gøre visse ting, kan udløse noget behageligt fra omgivelserne - i dette tilfælde dig.

Dette giver katten en følelse af kontrol over sine omgivelser, og igen øger det selvværdet.



Samtidig med at du træner katten, så øger du også dit eget selvværd. Hver gang du klikker katten, så er det en lille sejr for dig som træner. Tænk sig - du kan træne en kat. Det dyr, som alle siger, at ingen kan træne til noget som helst, men du har lige gjort det!

Klikkertræning af katte burde derfor være en fast bestanddel af al skoleundrvisning for børn og behandlingen af usikre og utilpassede unge, som har behov for denne succesoplevelse.

Du skal ikke undervurdere klikkertræningens effekter på hverken dig eller din kat. Den gode nyhed er, at det er ikke nogen kunst - alle kan lære det. Det eneste det kræver er, at du øver dig.

Tro på det, øv dig - så er du allerede halvvejs mod succes. Der er altid noget du kan klikke og belønne din kat for. Stil ikke for høje krav i starten, men klik og beløn ofte.

Så øger du både kattens og din forståelse af principperne, bliver dygtigere og styrker selvværdet hos både din kat og dig.



Jeg lover sjældent noget,når det gælder katte, men en ting vil jeg dog gerne love dig:

DU KAN OGSÅ TRÆNE KATTE.

Det er ikke et talent forbeholdt de få.

Jeg har aldrig mødt en kat - indekat, udekat, racekat, blandingskat, huskat - der ikke kunne lære at elske klikkertræning. Og jeg har aldrig arbejdet med en ejer, der ikke kunne lære at træne katte.

Det handler bare om at gå i gang. Og støder du ind i problemer undervejs, så spørg mig.

Det er det, jeg er her for. Der findes ingen dumme spørgsmål.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

det er nogle rigtige gode artikler du skriver. Glæder mig allerede til at komme i gang. Har dog et enkelt spørgsmål. Min killing er netop blevet 12 uger er det for tidligt at gå i gang med klikketræning?

mvh Anna