Et af de absolutte grundbegreber i klikkertræning er frishaping (friforming) af kattens adfærd. I proceduren er træner passiv og tavs (bortset fra klik og belønning), mens dyret er aktiv og tilbydende/i bevægelse. Du sørger for at holde øjnene åbne og klikke ofte for selv små bevægelser, resten af arbejdet er kattens.
Ved at arbejde med metoden får du adfærd frem, som du ikke ville kunne lokke frem, katten bliver en aktiv elev i dens egen læringsprocess - dvs. indlæringen går hurtigere og huskes bedre bagefter - og både ejer og kat oplever en høj succesrate og deraf mange belønninger, hvilket er en klar fordel med katte. Da en kat ikke kan tvinges til noget som helst (i hvert tilfælde ikke over tid), er frishaping med andre ord som skabt til kattetræning.
I frishaping er målet for en træningssession ikke altid at arbejde hen imod en bestemt færdig øvelse. Det kan det være, men den del kommer jeg ind på i en anden artikel. Lige nu har du nemlig valgt at klikke din kat for kreativitet.
Det betyder, at du vil lære katten, at den via dens egen adfærd har indflydelse på omgivelsernes reaktion (se eventuelt artiklen om klikkertræning og selvværd): "Hvis jeg gør sådan, så klikker hun/han og giver mig noget rart (godbid/anden belønning/forstærker)". Belønningen for at prøve, får katten til at prøve at vise endnu mere adfærd - husk positiv forstærkning øger hyppigheden eller intensiteten af en given adfærd - og for hver gang, du belønner kattens bevægelser med klik og godbid, vil intensiteten i at prøve sig frem og være kreativ stige.
Og en kat, der bevæger sig og prøver til, er nemmere at arbejde med, end en, der sidder helt stille foran dig og venter. Uden bevægelser er der intet at klikke for, og da klikkertræning bygger på et frivillighedsprincip, så skal katten lære, at det betaler sig at bevæge sig på forskellig vis = at være kreativ.
I frishaping af kreativitet har du godbidderne inden for rækkevidde og din klikker i den ene hånd. Luk katten ind i rummet og klik den for - ja for alle mulige bevægelser - store og små. Husk at klikke ofte og belønne efter hvert klik. Hvis du venter for længe, så går katten sin vej.
Frishaping på kreativitet er især svært for ejeren at lære. Vi mennesker vil så gerne arbejde hen mod et allerede fastsat mål, men for katten gør det ingen forskel. Den kender ikke målet alligevel, uanset hvilken ny indlæring du starter. Begrebet "Sit" betyder fx intet for din kat, før den har lært, hvad det betyder. Når du træner kreativitet skal du derfor forsøge at se "det at lære at være kreativ" som et mål i sig selv.
Senere kan flere dele af den adfærd katten viser sagtens munde ud i færdige øvelser, men ikke nu. Lige nu skal du bare klikke for kreativiteten selv.
En hjælp til at komme i gang er at tage en papkasse ind i rummet og stille den på gulvet. Klik katten for alle bevægelser, der har med papkassen af gøre. At se på den, at snuse til den, at berøre den med snude, pote, at gå op i den, at hoppe ud af den, at ligge i den, at gå hen over den, at springe over den, at stå i den, at sidde i den... Du har sikkert fanget idéen. Når du på denne måde har lært at se, hvilke ting du kan klikke for, så kan du fjerne papkassen og klikke katten for alt, den gør uden, at papkassen er der. Nogle gange er det i starten bare at blinke med et øje. Andre katte fanger hurtigere idéen og begynder at hoppe og springe rundt for at få dig til at klikke og give godbidder.
Undlad at klikke og give godbidder for den samme adfærd mere end to til tre gange i træk. Hvis katten tilbyder adfærden igen, så er det et tegn til dig om, at katten har forstået pointen og begynder at tilbyde samme adfærd igen (fordi den gav belønning lige før), men da du ønsker kreativitet og variation, så vent blot lidt - og så snart katten gør noget andet - hvad som helst - så klik og giv den en belønning.
Husk kun at klikke for ønsket adfærd. Udviser katten uønsket adfærd, så undlad at klikke, vente og klik når katten gør noget ønsket igen. Forhold dig tavs.
Mine katte er fx frishapet til at kradse i min sofa. Ikke alle ejere ønsker denne adfærd - så hvis din kat prøver det, og du ikke vil have den gør det igen, så lader du bare være med at klikke, før katten stopper af sig selv. Til gengæld klikker du så i det, katten ikke udviser adfærden mere - for nu gør den jo noget andet - og dermed ønsket. (I en senere artikel vil jeg fortælle mere om, hvordan du kan bruge klikkertræning til at komme en lang række adfærdsproblemer til livs ved aktivt at lære katten en alternativ adfærd).
Når jeg starter en træning i ren kreativitet/variation, så siger jeg altid "Hvad kan du finde på?" i lys tonelejde og stiller mig med begge hænder bag ryggen og det ene ben sådan lidt nonchalant ud til siden. For katten er dette et signal om, at nu må du gerne begynde at prøve til. Grunden til, at jeg står sådan er, at så henslængst står jeg aldrig normalt, når vi træner andre øvelser som fx "plads" og "fri ved fod". Katten lærer derfor at skelne denne situation fra de andre, hvor jeg jo ikke ønsker, at katten pludselig rejser sig fra plads og begynder at springe rundt i kreativitetens navn.
Når du de første par gange siger dette til katten, så kender den naturligvis endnu ikke betydningen, men hvis du griber det korrekt an, så vil du hurtigt se, hvor glad din kat bliver, når du siger disse ord
Afslut altid sessionen med ordet "Fri". På sigt vil din kat lære at forstå betydningen af dette signal - nemlig "Gør hvad du vil - vi to træner ikke længere lige nu, så spar dig dine tilbyd og gem din kreativitet til næste gange jeg siger til."
Bliv ikke overrasket når din kat vælter om af træthed efter, at du har frishapet kreativitet i blot kort tid. For os virker denne øvelse nem og simpel, katten skal jo ikke gøre noget specielt for at få klik, men sandheden er jo netop, at katten netop gør en hel masse i denne proces.
Den tænker selv. Den former sin virkelighed. Den får svar fra dig. I kommunikerer (måske for alvor for første gang?). Dens eminente rovdyrshjerne arbejder på højtryk - noget som visse indekattes hjerner måske ikke har gjort i årevis. Du er med andre ord ved at lære din kat at lære.
Og det kræver energi. Træn derfor altid kun kreativitet i korte sessioner og stop, mens legen er god. Men træn det gerne tit.
Katte elsker at være kreative og legende sammen med dig. Og det er netop, hvad frishaping på kreativitet giver mulighed for. Samtidig er det en supergod og nem måde at aktivere sine indekatte.
Gå ud leg nu - og fortæl mig hvordan det går. Har du problemer, så spørg mig. Husk alle spørgsmål er velkommen.
1 kommentar:
Spændende artikel.
Vi klikketræner stort set hver aften og til tider kan det være svært at finde på noget. Så vil helt klart prøve frishaping engang i mellem, så vi får en mere blandet træning og kattene bliver mere udfordret.
Send en kommentar